ادویه ها و چاشنی های مختلفی که در طبخ و مصرف غذاهای متنوع مورد استفاده قرار می گیرند، صرفا به عنوان یک طعم دهنده محسوب نمی شوند و معمولا دارای ویژگی های مفیدی برای بدن می باشند. خواص برخی از ادویه های پرکاربرد به این شرح است:زردچوبه Turmeric نام علمی Curcuma longa زردچوبه گياهي علفي و پايا از خانواده زنجبيل است. ريزوم زردچوبه شامل ۵ درصد تركيبات كركومينوئيدي بوده كه ســر دســته آنهــا كركــومين مــي باشــد.زردچوبه یکی از گیاهانی است که به سبب داشتن ترکیبات مفید زیاد، دارای خواص سودمند بالایی بوده و مورد توجه زیادی قرار گرفته است. یکی از ترکیبات این گیاه، ترکیبی به نام «کورکومین» است که عامل رنگ زردچوبه و نقش آنتی اکسیدانی قوی است. فلفل قرمز Red pepper نام علمی : Capsicum ماده ای به نام کپسایسین در فلفل وجود دارد که خاصیت آنتی اکسیدانی و هم چنین خاصیت ضد باکتریایی دارد . این ماده غذایی یکی از منابع سرشار کاروتنها و ویتامین C موجب افزایش قدرت ایمنی بدن، استحکام لثه ها و دندانها مي شود. تحقیقات نشان داده است که فلفل قرمز در کاهش اشتها تاثیر بسیار داشته است. فلفل سیاه Black pepperنام علمی: Piper nigrum فلفل منبع خوبی از مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم، روي، منگنز، آهن و منیزیم و همچنین ویتامین هاي A ، C و گروه B می باشد. در کنار این موارد منبع غنی اي از آنتی اکسیدان هاي پلی فنول فلانوئید هستند که در حفظ سلامت نقش مهمی دارد. سماق Sumac نام علمی: Rhus coriaria سماق، به عنوان چاشنی برای بسیاری از غذاها به کار میرود. مواد متشکله از مملو از تانن و دارای اسید سیتریک و اسید مالیک و اسید تانیک است.سماق برای بیماران دارای قند خون، دیابت و چاقی مفرط مفید است. لیمو عمانی Citrus aurantifuliaلیموعمانی گونه دیگری از لیموترش و درخت آن از خانواده نارنج است. میوهٔ خشک شدهای که بهعنوان چاشنی در غذاهای خاورمیانهای خصوصاً ایرانی استفاده میشود. لیمو عمانی تازه رنگ خردلی دارد و بسیار ترش است، به طوریکه تازهاش را معمولاً نمیتوان به تنهایی مصرف کرد؛ بنابراین آن را در آفتاب خشک میکنند تا داخل آن به رنگ سیاه درآید. رنگ پوستهٔ خارجی آن از زرد قهوهای تا سیاه بوده و آن را بهصورت چاشنی در غذا مورد استفاده قرار میدهند. لیمو عمانی سرشار ازویتامینها به ویژه ویتامین C و مواد معدنی نظیر کلسیم و پتاسیم می باشد. لیمو فلفلی نقش ادویه ای مثل لیمو فلفلی در غذاها باعث خاصیت و مزه تند و ترش و دلچسبی می شود که می تواند به عنوان چاشنی بسیار مهمی در جیره غذایی نیز محسوب شود. ادویه ایتالیایی چاشنی جهت خوش طعم و عطر کردن غذاهای ایتالیایی مثل اسپاگتی، ماکارونی ،پاستا ،راویولی ،پیتزا . ادویه ماست و خیار ادویه خیار ماست ادویه ترکیبی مناسب برای ماست و خیار می باشد که در فصل گرما به علت خنکی بیشترین استفاده از آن می شود.
دیدگاه خود را بنویسید